KÜLTÜR ÇADIRI

Kültür Çadırı Projesi ile unutulmuş veya teknolojinin gelişimi ile birlikte geri planda kalmış sokak oyunları başta olmak üzere, farklı kültürel ritüeller kullanılarak kültürler arası etkileşimin arttırılması, oyun kültürü üzerinden farklı sosyal yapıya sahip gençlerin ortak paydada buluşturulması ve sosyal hayata dâhil edilmesi amaçlanmıştır.

Etkinlik Yılı

Katılımcı Sayısı

40 genç

Proje Süresi ve Bölgesi

1 yıl - İstanbul

İşbirliği İçine Girilen Kurumlar

European Youth Parliament, Apollon Association Arts & Culture,Center for Economic and Social Development, Association Juvenil Intercultural, Şişli Belediyesi, Kadiköy Belediyesi, Ataşehir Belediyesi

Deneyimler, Tecrübeler ve İnsana Dokunan Yönleri

Proje kapsamında 5 farklı ülkeden (İspanya, Ermenistan, Kosova, Tunus, Türkiye) 15-28 yaş arası 8’er katılımcı olmak üzere toplamda 40 genç İstanbul’da buluştu. Yaklaşık 3 ay boyunca gerçekleşen hazırlık döneminde her grup kendi ülkelerine ait yöresel çocuk oyunlarının performansını hazırlandı. Bu kapsamda ülke kültürüne ait oyunların nasıl oynandığını belirten kitaplar ve bu oyunların görüntülerinden oluşan DVD’ler hazırlandı.

25-26-27-28 Haziran 2016 tarihlerinde yapılan aktiviteler İstanbul’un Şişli (Maçka Sanat Parkı), Kadıköy (Özgürlük Parkı)  ilçelerinde gerçekleşti. Tüm katılımcıların iştirakıyla büyük bir çadır oluşturuldu. Bu tarihlerde açık mekanlarda çocuklarla birlikte proje hayata geçirildi. Proje Ulusal Ajans Erasmus Plus programı kapsamında Kadıköy Belediyesi ortaklığı ve Şişli Belediyesi desteğiyle yürütüldü.

Proje ile Türkiye ve farklı ülkelerden gelen katılımcılar, geleneksel çocuk oyunlarını oyun-kültür çadırında sergileyip imkânı kısıtlı çocuk seyircilerin söz konusu oyunlara aktif katılımını sağlandı. Faaliyet sırasında, proje katılımcıları oyun oynarken çocukları ve yerel halkı “ gel bize katıl bize” sloganı ile oyun alanına ve oyunlara davet ettiler.

Proje sonunda Kadıköy Belediyesi Yeldeğirmeni Sanat Merkezi’nde bir veda kokteyli gerçekleştirildi. Program dahilinde Piyano ve Keman dinletisi gerçekleştirildi. Katılımcı 40 gence ise katılım sertifikaları verildi.  Ayrıca Kadıköy ve Şişli Belediyelerine de desteklerinden dolayı birer plaket sunumu gerçekleştirildi.