Kendi Oyuncağını Kendin Yap Projesi; İstanbul ve Diyarbakır gibi göçün ve yoksulluğun yoğun yaşandığı iki şehirde gerçekleşmiş; oyuna ve oyuncağa ulaşma imkânı olmayan çocukların oyuncaklarını kendilerinin yapmalarına zemin sunmak,  bu çalışmayla yaratıcılıklarını ve benlik bilinçlerini arttırmak, el becerilerini geliştirmek, özgüven kazanmalarını sağlamak amacıyla yapılmış ve Diyarbakır Sur Belediyesi tarafından desteklenmiş bir projemizdir.

Etkinlik Yılı

2006-2007

Katılımcı Sayısı

320 çocuk

Proje Süresi ve Bölgesi

3 ay -  İstanbul ve Diyarbakır

İşbirliği İçine Girilen Kurumlar

Diyarbakır Sur Belediyesi

Tarlabaşı Toplum Merkezi, Mardinliler Derneği

Deneyimler, Tecrübeler ve İnsana Dokunan Yönleri

Çocukların, çocukluklarını yaşarken kendilerini ifade etmede ve dünyayı tanımada bir araç olarak en sık kullandıkları malzeme oyuncaktır. Çocuk kendine ve dünyasına uygun bir oyuncakla yaşadığı gerçekliği yeniden kurgular, düşünür ve yaşar. Oyuncağın çocuk dünyasındaki öneminden yola çıkarak Kendi Oyuncağını Kendin Yap Projesiyle onların dünyasını paylaşmak ve renklendirmek hedeflenmiştir.

Projenin birinci ayağı Diyarbakır’da Sur Belediyesi’nin ortaklığı ile 18-24 Ağustos 2006 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Diyarbakır’da bir hafta boyunca yapılan atölye çalışmasında toplam 120 çocuk düşleriyle tahta parçalarını canlandırdılar.  Projenin başarılı olan ilk ayağıdan sonra ikinci ayağı İstanbul’da  3-6 Eylül 2006 tarihleri arasında yoğun göç alan bölgelerden Kadıköy’e bağlı Kayışdağı, Fikirtepe, Yeni Sahra mahallelerinde ve Beyoğlu’na bağlı Tarlabaşı Toplum Merkezi’nde gerçekleştirildi. Proje mekanları kimi zaman mahalleler kimi zaman ise bir  dernek, bir toplum merkezi ya da bir evin avlusu oldu.

Proje kapsamında

• Bizzat çocukların yaşadıkları mekanlara gidildi ve güven içerisinde oyuncaklarını gerçekleştirmelerini sağlandı.

• Erkeklerin yoğunlukla bulunduğu kahvehanelerde  proje faaliyetlerini gerçekleştirerek, paylaşılan mekanlara farklı bir içerik kazandırıldı.

• Proje çalışmaları neticesinde mahallelerdeki gönüllü çalışma ağı güçlendirildi, var olan koşullar içerisinde farklı alternatifler çalışmalar için gönüllüler desteklendi.

• Sefaleti paylaştıkları mahallelerde bir arada yaşamalarına rağmen birbiri ile oynamayan, birbirine karşı önyargılı olan farklı kültürlerdeki çocuklar bir araya getirildi, sevdikleri bir etkinlik içerisinde  ortak bir  paylaşım gerçekleştirmek  suretiyle toplumsal hoşgörü güçlendirilmeye çalışıldı.

• Ahşap malzemenin tamamen  doğal ve geri dönüşümlü olmasından dolayı projenin oyuncak yapımında tamamen ahşap malzeme kullanıldı. Böylelikle çocuklar oyuncaklarını yaparken hem çevresinde bulunan doğal malzemeyi kullanmayı  hem de çevre bilinci gelişmesiyle  çevreyi korumayı öğrendiler.

• Tüm atölye çalışmaları kayıt altına alınarak Türkçe, Kürtçe ve İngilizce bir belgesel hazırlandı.

Projenin  önemli bir diğer  özelliği ise malzemenin kolay ulaşılabilir  ve ucuz olmasıdır. Bu nedenle  projeden yararlanan çocukların, proje bitiminde  kendi çevrelerinde  öğrendiklerini devam ettirilebilmeleri sağlanmıştır. Böylece oyuncak yapımı yalnızca bu projeye dâhil olan çocuklarla sınırlı kalmamış, başka çocukları da etkileyen çok kapsamlı bir faaliyet özelliğine kavuşmuştur.

Ek

BİA HABER MERKEZİ  21/08/2006   “Çocuklar Kendi Oyuncaklarını Yapıyor”

Başak Kültür ve Sanat Vakfı zorunlu göçten en fazla etkilenen iki il, Diyarbakır ve İstanbul'da "Kendi Oyuncağını Kendin Yap" projesini hayata geçiriyor. 9-13 yaşlarında çocuklar uzmanlarla birlikte kendi tahta oyuncaklarını üretecekler ve paylaşacaklar. Proje "çocukların, çocukluklarını yaşarken kendilerini ifade etmede ve dünyayı tanımada bir araç olarak en sık kullandıkları malzemenin oyuncak" olduğu fikrinden yola çıkıyor.Vakfın hedefi bu projeyle 9-13 yaş arasında yoksul, yoksun, dezavantajlı, zorunlu göç mağduru toplam 120 çocuğa ulaşmak.

BİRGÜN GAZETESİ  02/09/2006   ORHAN GÜNEŞDOĞMUŞ   “İlk kez oyuncakla tanıştılar”

BKSV, çocukların, kendilerini ifade etmede ve dünyayı tanımada bir araç olarak en sık kullandıkları malzemenin oyuncak olduğu vurgusundan hareketle projeyi 'uzun süreli bir üretim süreci' olarak tasarlıyor.

Ressam ve heykeltraş Sibel Akkulak koordinatörlüğünde 18 ağustosta Diyarbakır'da başlayan projenin birinci ayağı, geçen günlerde tamamlandı. Akkulak, Diyarbakır Sur Belediye-si'nin sunduğu imkânlarla gerçekleştirilen projede günde 15 çocukla çalışma yürütüldüğünü ve birçoğunun ilk kez oyuncak edindiğini söylüyor. Vakıf, projenin çocuklara sağlayacağı katkının yanı sıra, kamuoyunda göç sorununa dikkat çekmeyi, göç olgusunun en önemli mağdurlarından olan çocuklarla ilgili projelerin çoğaltılmasını teşvik etmeyi ve onlarla ilgili kamuoyunda oluşmuş bulunan 'potansiyel suçlu' gibi önyargıların yıkılmasını hedefliyor.

SABAH GAZETESİ  02/09/2006   MÜJGAN HALİS   “Bir Oyuncak Hayali…”

Çocuksan, oyuncak gülümsemedir. Ama ya yoksulsan, ya topraklarından uzak, ya evin yükünü sırtlamak zorundaysan? Bir vakıf göç çocuklarına köprü oldu. Onlar şimdi kendi oyuncaklarını kendi yapıyor..Diyarbakırlı çocuklarla ilgili ilk izlenimini, "Gülüşlerinde bile hüzün vardı," diye anlatan Hülya Bilken ise sözlerini şöyle sürdürüyor: "İlk defa kendilerine ait oyuncakları oluyordu. İlk gün bir çocuğun çok hızlı boyama yaptığını fark ettik, nedenini sorduk. Ayakkabı boyacısı olduğunu öğrendiğimizde, ne diyeceğimizi bilemedik." Değil kendilerine ait bir oda, bir yatak, hatta boyama kitabına bile sahip olmayan Diyarbakırlı çocukları anlatırken, "Erkekler silah-satır yaparken, kızlar daha naifti ama hepsinin en sevdiği renk kırmızıydı," diye konuşuyor. Ayakkabı boyayan, selpak satan, hamallık yapan çocukların oyuncak yapma fikrinden çok hoşlandıklarını söyleyen Bilken, çocukların belediyeye baskın yaparak bütün yıl boyunca oyuncak yapma talebini ilettiklerini de gülümseyerek vurguluyor. Projeyi belgesel film, fotoğraf sergisi ve bir kitapçıkla tamamlamak istiyorlar, sponsor arayışlarına başlamışlar bile. Bu arayışı en kısa zamanda tamamlayıp, eylülde kamuoyuyla paylaşmak istiyorlar.

ANF  03/10/2006   CEMİL OĞUZ   “Göç Çocukları 'Oyuncak' Yapıyor”

Başak Kültür Sanat Vakfı ve Sur Belediyesi'nin göç etmiş çocuklar için 'Kendi oyuncağını kendin yap' projesi, Diyarbakır'dan sonra şimdi de İstanbul'a taşındı. Göç çocuklarına oyuncak yapmayı öğreten ve çocukları bu yolla rehabilite etmeyi amaçlayan projenin koordinatörü Sibel Akkulak, 'Göç çocukları çok çabuk büyümek zorunda kalan çocuklardır. Çocukluğunu çabuk terk etmek zorunda kalan çocuklar. Biz projeyle, onların çocukluklarını devam etmelerine yardımcı oluyoruz' diyor.Proje, kamuoyunda şimdiye kadar olumlu tepkiler aldı. Hatta Fransa'dan bile projenin kendi ülkelerinde uygulanması için teklif geldiğini söyleyen Sibel Akkulak ile koordinatör yardımcısı ve öğretmen Hülya Bilken projeyi anlattı.